Dodaj produkty podając kody
BHP w branży gastronomicznej - najważniejsze zalecenia

Do potencjalnych niebezpieczeństw, spotykanych w branży gastronomicznej, możemy zaliczyć przede wszystkim:
kontakt z wysoką lub niską temperaturą, użytkowanie maszyn i narzędzi, które mogą wywołać uszczerbek na zdrowiu.
Bardzo istotne jest także zachowanie higieny.
Dlatego też wymogami w zakładzie pracy z sektora gastronomicznego są:
regularna kontrola stanu technicznego maszyn oraz narzędzi i zgłaszanie wszystkich usterek pracodawcy lub innej osobie za to odpowiedzialnej, utrzymanie czystości i porządku na stanowisku pracy, utrzymywanie higieny ciała, stosowanie środków ochrony osobistej.
BEZPIECZEŃSTWO PRACY (OBSŁUGA MASZYN I URZĄDZEŃ)
Należy pamiętać o tym, że maszyny i urządzenia w zakładzie pracy można wykorzystać jedynie zgodnie z instrukcją ich obsługi, z zachowaniem ostrożności i zasad bezpieczeństwa (np. "Instrukcja obsługi pieca piekarniczego").
W branży gastronomicznej potencjalnymi niebezpieczeństwami jest możliwość narażenia się na zbyt wysokie temperatury (podczas gotowania na gazie, smażenia czy obsługi pieca do pizzy).
Z drugiej strony, pracując w chłodni lub mroźni, można narazić się też na zbyt niskie temperatury. Przy czym należy pamiętać, że osoba tam pracująca ma obowiązek być odpowiednio ubrana i że przysługuje jej prawo do posiłku regeneracyjnego.
Podczas przyrządzania posiłków lub porcjowania żywności, zachodzi prawdopodobieństwo uszkodzenia dłoni za pomocą ostrych narzędzi, takich jak nóż i krajalnica. Dlatego też znakami BHP, które będą miały bezpośrednie zastosowanie w tej branży, są "Ostrzeżenie przed wysoką temperaturą", "Ostrzeżenie przed niską temperaturą" lub "Ostrzeżenie przez przed obcięciem palców".
Pracownikom z kolei należy zapewnić kombinezony lub fartuchy, chroniące ich przed poparzeniem, ale także przed zniszczeniem odzieży. Ich paznokcie powinny być obcięte krótko, a biżuteria zdjęta.
HIGIENA PRACY
W branży gastronomicznej szczególnie ważne jest zdrowie pracowników i zachowywanie przez nich zasad higieny. Każdy pracownik zobowiązany jest do wykonania badań Sanepidu.
Jeśli chodzi o utrzymanie czystości, porządku i bezpieczeństwa na stanowisku pracy, to istotny jest nie tylko stan sprzętów, narzędzi i pomieszczeń gastronomicznych, ale też należy zwrócić uwagę na datę przydatności do spożycia artykułów i to, aby żywność, która tego wymaga, była przechowywana w warunkach chłodniczych.
Do innych zasad związanych z higieną w branży gastronomicznej należy ochrona głowy za pomocą czepka lub chusty, mająca na celu zapobiec wpadnięciu do posiłków włosów kucharza. Osoba, dotykająca żywności rękami, powinna nosić rękawiczki jednorazowe.
INNE ZAGROŻENIA
Dodatkowo, jednym z istotnych zagrożeń w lokalach gastronomicznych jest możliwość poślizgnięcia się, występująca w przypadku rozlania wody podczas gotowania bądź mycia naczyń oraz spowodowana koniecznością utrzymania w czystości miejsca spożywania posiłków. W takiej sytuacji pomocne może być przenośne oznaczenie "Uwaga! Śliska podłoga", występujące w postaci małego potykacza. Z tego powodu warto też używać wygodnego obuwia na płaskiej, grubej podeszwie.
Tak, jak w każdej innej firmie, w przedsiębiostwach z branży gastronomicznej niezbędne są oznakowania przeciwpożarowe, ponieważ w kuchni łatwo o ryzyko pożaru i istnieje możliwość wybuchu gazu. Dlatego tak istotna jest wiedza, gdzie można znaleźć gaśnicę - o czym informuje tabliczka "Gaśnica".
Oczywiście, zarówno w kawiarniach, restauracjach jak i w zakładach produkcyjnych używa się także innych oznakowań, pełniących rolę informacyjną i służących do oznakowania pomieszczeń służących do przechowywania żywności (np. "Magazyn żywnościowy", "Chłodnia"), jej przetwarzania (np. "Kuchnia", "Obróbka jaj"), a także sanitariatów (np. piktogram "Toaleta").
Używanie oznaczeń BHP w postaci tabliczek i naklejek sprzyja zachowaniu bezpieczeństwa w zakładzie pracy z branży gastronomicznej, ułatwia stosowanie się do procedur oraz akcję ewakuacyjną. Dlatego, oprócz zachowania odpowiednich reguł bezpieczeństwa i środków ochrony osobistej, warto pomyśleć o oznakowaniu pomieszczeń i umieszczeniu ostrzeżeń na potencjalnie niebezpiecznych maszynach i narzędziach.